Mag je je wenkbrauwen epileren?

Detail van de Vraag
Mag je je wenkbrauwen epileren als ze groot zijn?
Antwoord

Beste Broeder/ Zuster,

Als het gaat om de haartjes tussen de wenkbrauwen en op de hoeken van de wenkbrauwen: er is een bepaalde vorm wat normaal is voor wenkbrauwen (er zijn vormen die als normaal worden beschouwd) van vrouwen.

“Alle haartjes die daarbuiten vallen, er lelijk uitzien of die de persoon lelijk maken, kunnen worden geëpileerd. Maar om normale wenkbrauwen te epileren, zodat deze er modieus uit gaan zien, is niet toegestaan.”[qtip:(1)| Prof. Dr. Hayreddin Karaman]

Het epileren van wenkbrauwen, het langer laten staan van wimpers, het verwijderen van haartjes op het gezicht van vrouwen zijn onderwerpen geweest waar islamgeleerden zich lange tijd over gebogen hebben. Onze Profeet (v.z.m.h.) heeft in een hadith over dit onderwerp het volgende gezegd: “Moge Allah, vrouwen die hun gezichtsharen verwijderen vervloeken.” [qtip:(2)| Buhari, 'Libas', 84; Müslim, 'Libas', 120]

De islamgeleerden hebben lang gediscussieerd over naar welke handelingen expliciet wordt verwezen in deze hadith.

Volgens de meeste Islamgeleerden mogen vrouwen, om er mooi uit te zien voor hun mannen en met hun toestemming de haartjes die een vrouw niet eigen zijn (snor en/of baardhaartjes) weghalen. Ook kan om deze redenen make-up opgedaan worden en de haartjes rondom de wenkbrauwen geëpileerd worden. Bovengenoemde hadith gaat over vrouwen die dit doen als ze naar buiten gaan en die dit voor anderen doen.  

De Maliki stroming en sommige Islamgeleerden zien dit als het veranderen van de schepping en beoordelen dit absoluut als niet toegestaan of als mekruh. 

Ten slotte is het goed de verwijdering van haartjes wat verboden wordt in de hadith te samenvatten als: het epileren of bijwerken van het uiterlijk voor anderen behalve je man, is niet toegestaan.

İslam Geloof

Auteur:
İslam Geloof
Onderwerp Categorieën:
Read 36.891 times
In order to make a comment, please login or register