Mag een vrouw met de auto rijden alleen?

Detail van de Vraag
mag een vrouw met de auto rijden alleen
Antwoord

Beste Broeder/ Zuster,

Vandaag de dag wordt algemeen geaccepteerd dat “een vrouw van een gift als de auto gebruik zou moeten maken”. Het is dan ook niet aan ons om op dit oordeel kritiek te hebben. We mogen dus niet zeggen dat de vrouw geen auto mag rijden.

De vraag die dan eigenlijk overblijft, is of de weg die wordt afgelegd wel veilig is?

Als een vrouw veilig is in de stad waar ze de auto gebruikt, waarom zou ze dan in de stad geen auto kunnen gebruiken?

Er zijn geleerden die zonder enkele twijfel aangeven dat een vrouw in een stad auto kan gebruiken, terwijl zij dit niet zeggen wanneer er van de ene naar de andere stad gereden zal moeten worden. Wanneer de weg afgelegen is en er mogelijk onderweg wel gevaar kan zijn, zeggen deze geleerden: “Als een vrouw naast haar geen mahrem (man waarmee zij niet kan trouwen) heeft, dan behoort ze op te letten bij het reizen van de ene naar de andere stad!”.

Waar het dus om draait, is of de vrouw veilig is wanneer ze onderweg (auto)pech heeft.

Wanneer men weet dat reizen in heel het land veilig is, dan heeft men voor zichzelf al de vraag beantwoord. Wanneer men aangeeft dat niet overal veilig is, ook dan heeft men deze vraag voor zichzelf beantwoord. Tot slot kan men aangeven dat sommige wegen wel en andere niet veilig zijn, weer heeft men dan de vraag voor zichzelf beantwoord.

Als men zich afvraagt waarom de nadruk op veiligheid onderweg wordt gelegd, dan kan het volgende worden gezegd. Onze Profeet (v.z.m.h.) heeft het volgende gezegd toen de moslims in Mekka niet meer zeker waren van hun leven, goederen, eer, gingen klagen en geen hoop meer hadden:

Jullie haasten je, jullie worden wanhopig. Weet goed dat er dagen zullen komen waarin jullie goederen, leven, eer dusdanig worden beschermd dat een vrouw van Jemen in haar eentje op een kameel naar Mekka zal komen, rondom de Kaba zal gaan en vervolgens weer op haar kameel in haart eentje terug naar haar land zal gaan. Ze zal van niets behalve wilde dieren angst en onzekerheid voelen…!

Er zal dus een tijd komen dat de vrouw op zichzelf zal kunnen reizen en dat haar enige angst en onzekerheid wilde dieren zullen zijn.

Onze taak is dus de veiligheid die in de tijd van onze Profeet (v.z.m.h.) was bereikt, ook vandaag de dag bereiken.

De vraag die dan rest: “hebben wij vandaag de dag deze veiligheid kunnen waarborgen? Als ze geen mahrem bij zich heeft, kan zij dan in alle veiligheid van de ene naar de andere stad reizen? “Ja is ja…! Nee is nee…!”

 


Bron: Ahmed Sahin, Nieuw informatieboek voor het gezin; Uitegeverij Cihan

İslam Geloof

Auteur:
İslam Geloof
Onderwerp Categorieën:
Read 9.130 times
In order to make a comment, please login or register