Hoe kunnen we de influistering (waswasa) verweren?

Detail van de Vraag
Hoe kunnen we de influistering (waswasa) verweren?
Antwoord

Beste Broeder/ Zuster,

O broeder! Weet dat wanneer de mens met hart en gedachte naar de waarheden van Allah kijkt - vooral tijdens het bidden en aanbidden- wordt hij door zowel de duivel’s als zijn ego’s vieze en lelijke influisteringen aangevallen, alsof het muggen zijn die het hart en de gedachte willen prikken.

Wanneer men zich bezighoudt met het zich verweren tegen deze waanideeën en aanvallen, dan zal hij de strijd hiertegen verliezen. De manier om van hen te winnen, is juist door niet met hen bezig te zijn. Dit is net zoals het willen afstoten van een bij juist tot zijn aanval leidt en juist niet met hem bezig zijn, tot zijn vertrek leidt.

Verder hebben deze influisteringen geen invloed op de waarheden van Allah en jouw gedachtes. Dit is te vergelijken met een gebouw waarin vieze gaten zien en men middels die gaten naar de sterren en de zon kijkt; de viezigheid in deze gaten maakt noch de kijker, noch de sterren en zon vies. Daarnaast is de bezorgdheid die in het hart ontstaat wanneer men influisteringen krijgt het bewijs dat deze ideeën niet van hemzelf komen, maar worden ingefluisterd en dus extern zijn.

Dit is ook te vergelijken met het willen slapen. Als men tegen zichzelf zegt per se te willen slapen, valt hij niet in slaap. Echter, wanneer hij daar niet aan denkt en de gedachte per se te willen slapen, laat varen, dan juist valt hij in slaap. [qtip:(1)|Said Nursi, Mesneve-i Nuriye, Hubab]

İslam Geloof

Auteur:
İslam Geloof
Onderwerp Categorieën:
Read 6.193 times
In order to make a comment, please login or register
GERELATEERDE VRAGEN
MEEST GESTELDE VRAGEN