is het toegestaan om als moslima een overleden ongelovige te wassen?

Detail van de Vraag
Ik werk als verzorgende bij een rusthuis en doe stage als verpleegkundige in een ziekenhuis. Namelijk bij een geriatrische afdeling waar er vaak mensen overleden. Onlangs is er een dame gestorven en heb de wassing bijgewoond en haar benen ook mee helpen wassen. Is het volgens de islam halal of haram om een overleden ongelovige te wassen? Moet je dan iets speciaals zeggen als je erbij staat en moet je woedoe hebben of niet ?
Antwoord

Beste Broeder/ Zuster,

Een overleden persoon (ritueel) wassen dient enkel verricht te worden bij een moslim. Het is niet toegestaan om een ongelovige (ritueel) te wassen. Hierover hebben alle leerscholen een overeenstemming bereikt behalve leerschool Shafi’i .Volgens Shafi’i is het niet verboden (haram). Want volgens Shafi’i is het wassen van een overledene alleen bedoeld om het lichaam schoon te maken en dus wordt het niet beschouwd als een vorm van aanbidding. [qtip:(1)| El-Ceziri, I/503; Zuhayli, 3/24]

Dus als het voor het werk noodzakelijk is om een wassing te verrichten voor een ander, dan zou men het oordeel van Shafi’i kunnen toepassen met de intentie om alleen het lichaam schoon te maken. Echter, het is beter om de wassing niet te verrichten als er geen noodzaak is.

İslam Geloof

Auteur:
İslam Geloof
Onderwerp Categorieën:
Read 5.942 times
In order to make a comment, please login or register
GERELATEERDE VRAGEN
MEEST GESTELDE VRAGEN