Home | Vasten

Hoe behoort men de Sahoer en Iftar te doen?


Antwoord: 

Het lichaam dat een jaar lang werkt, is toe aan een rustperiode; hier is de maand Ramadan uitermate geschikt voor. In een tijdperk waarin obesitas grootschalig voorkomt, er veel toevoegingen worden gedaan aan producten die weer door ons worden genuttigd, veel stress voorkomt, is het vasten hiertegen zowel fysiek als mentaal een genezing voor.

Hoe behoort men in dit tijdperk dan de Sahoer (ochtend-voeding) en Iftar (breken van het vasten) te doen?

- Zoals het ontbijt een belangrijke voeding van de dag is, zo ook is de Sahoer een belangrijke voeding van het vasten. Dit hoort dus nooit overgeslagen te worden. Daarnaast is het ook de Soennah van de Profeet (v.z.m.h.) waar men zich dan aan houdt.

- Er behoort voedsel gegeten te worden dat het suikergehalte goed houdt, traag wordt verteerd, waarvan het voedingsgehalte hoog en kalorie laag is. Dus ook voedsel waarvan het proteïne-gehalte hoog is, groente en fruit, gedroogd fruit en ontbijt-achtige voeding zijn hier belangrijk in. De Sahoer hoort dan ook in een ontbijt-vorm gedaan te worden. Ei, kaas, melk, dadel behoren voorkeur te krijgen en men behoort veel sap/water te drinken.

- Wanner het lichaam weinig vocht binnen krijgt, is het lichaam moe, verkrampt het, verteert het slecht, en vormt constipatie. Constipatie op zijn beurt zorgt er weer voor dat men gestresst en geïrriteerd is, en leidt tot veel gasvorming en pijn. Men behoort dus van de Iftar tot de Sahoer voldoende vocht binnen te krijgen.

- Omdat de dagen lang zijn, behoort men niet te veel, te vet, te gekruid, te veel tomatenpuree te nuttigen; Dit belast het verteren, waardoor men meer energie verbruikt en sneller moe is, en daarnaast sneller honger krijgt.

- Wanneer men in de ochtend de Sahoer heeft gedaan, behoort hij daarna niet direct terug te slapen; hiermee voorkomt men hoofdpijn en vermoeidheid en benut hij deze waardevolle tijd om aanbidding te kunnen verrichten.

- Zij die last van hun maag hebben, kunnen na het innemen van de medicijnen beginnen aan het vasten. Er is namelijk gebleken dat zij die hun medicijn innemen en vasten, meer genezen dan zij die niet vasten.

- Tijdens het vasten komen alle organen tot rust. Als hij dit vasten voor de maag ook kan reflecteren op de andere organen, is dit nog mooier. Hij behoort zijn vasten lichtjes te ontbreken door zijn zwakte in te zien.

- Na het ontbreken behoort men een lauwe soep te drinken, gevolgd door salade met olijfolie. Dit geeft een vol gevoel, lest de dorst en maakt het verteren makkelijker. voor het hoofgerecht hoort hij dan vijftien minuten te rusten.

- Ook het hoofdgerecht behoort licht te zijn, en behoort men dit goed te kauwen. Hierbij hoort voorkeur gegeven te worden aan gerechten met groenten, gestoofd voedsel en wit vlees.

- Men behoort niet te vergeten dat hij voldoende vocht binnen hoort te krijgen. Het beste hiervoor is dan water. Als men koffie of thee wilt nuttigen, behoort hij een klein moment te wachten aangezien koffie/thee al het ijzer in de voeding wegneemt.

- De wil om tijdens de Ramadan zoet te eten, kan worden weggenomen door gedroogd fruit, dadels of voeding met laag suikergehalte te eten in plaats van lekkernijen met deeg of hoog suikergehalte.

- Tijdens het vasten kan men niet de hele dag oefeningen doen, maar hoort men ook niet de hele dag te luieren en te liggen.

Bron: Diyanet, 2015

Share this