Hoe behoren we om te gaan met de eigenschap vijandigheid?

Allah heeft geen enkele eigenschap gecreëerd die slecht is. Alles behoort op de juiste manier ingezet te worden, om dit positief te laten zijn. Zo oogt de eigenschap jaloezie slechte; echter door jaloers te zijn op je vrouw, bescherm je haar van andere mannen, en wordt het zo een mooie eigenschap.

Zo ook is de eigenschap vijandigheid niet slecht. Said Nursi zegt hierover het volgende:

Als je vijandig wilt zijn, wees dan vijandig tegen de vijandigheid in jezelf; probeer hem op te heffen. Toon je vijandigheid aan je ego dat het slechte met jou voor heeft, probeer hem te bedwingen. Toon geen vijandigheid tot de geloven, wat jouw schadelijke ego wilt. Als je dan toch vijandig wilt zijn, er zijn genoeg ongelovigen, atheïsten op deze wereld; wees vijandig tegen hun.

Net zoals de eigenschap liefde zelf liefde behoort te ontvangen, zo ook behoort de eigenschap vijandigheid zelf als eerst vijandigheid te ontvangen.

Als je je vijandigheid wilt overwinnen, toon dan goedheid aan zijn slechtheid. Want als je vijandigheid toont, dan zal zijn vijandigheid enkel toenemen. Al lijkt het alsof de vijandigheid dan heeft verloren, in zijn hart zal hij meer haten en zal hij nog meer vijandigheid tonen. Als je goedheid toont, zal hij berouw tonen en zal hij je vriend worden.” [qtip:(1)| Said Nursi, 22ste Brief, De Brieven]

Read 9.651 times
In order to make a comment, please login or register
GERELATEERDE VRAGEN