Hoe behoren we in het gezin naar onze kinderen te luisteren?

Wanneer de leden van een gezin daadwerkelijk naar elkaar kunnen luisteren, dan groeit daarbinnen ook sympathie voor elkaar. Wanneer een kind steun krijgt van zijn ouders, dan wordt hij geprikkeld om de dingen te vertellen waar hij mee zit. Wanneer hij zichzelf geaccepteerd voelt door zijn ouders, zal hij ook eerder nadenken over zijn fouten en zal hij proberen deze te corrigeren. Als dit niet gebeurt, zullen ze hun gevoelens en problemen voor zichzelf houden, want dat is voor hen veiliger.

Wanneer een kind niet met je wilt praten, kan je je terugtrekken en aangeven dat je ieder moment klaar staat om met hem in gesprek te gaan. Echter laat niet gebeuren dat het onderwerp niet meer ter sprake komt. Het is belangrijk om hierbij op te letten niet vragen als “Waarom heb je dit wel/niet gedaan?” te gebruiken, omdat dit soort vragen vaak een negatieve lading hebben. Hierdoor zal hij helemaal dichtklappen. Het is uitermate belangrijk om goed te luisteren naar en te snappen wat hij vertelt en hier niet mee te dollen.

Dat hij zijn ouders vertrouwd, geeft hem vastigheid tegenover de problemen die hij zal tegenkomen; dit omdat hij weet dat hij er niet alleen voor staat.

Read 5.980 times
In order to make a comment, please login or register
GERELATEERDE VRAGEN