Geef de portier niet te veel fooi!

De Alwijze Voortbrenger schiep het lichaam van de mens in de vorm van een voortreffelijk paleis, verwant aan een geordende stad. Het smaakvermogen in de mond fungeert als portier, terwijl de zenuwen en aderen als telefoon- en telegraafkabels dienen. Samen vormen ze een communicatiemiddel tussen het smaakvermogen en het centrum van het lichaam waar de maag is gevestigd; de intrede van een product in de mond wordt via die aderen doorgegeven. Als het lichaam of de maag geen behoefte heeft aan het product, wordt het geweigerd en naar buiten gedreven. Soms kan het product, behalve nutteloos voor het lichaam, ook schadelijk en zuur zijn. Op dat moment wordt het product onmiddelijk uitgespuugd.

Voorwaar, aangezien het smaakvermogen in de mond de functie van een portier bekleedt, dient de maag qua lichaamsverzorging als meester en beheerder. Als een cadeau ter waarde van honderd euro naar dat paleis of die stad wordt gezonden en aan de beheerder van het paleis wordt geschonken, dan zou het gepast zijn om daaran een deel ter waarde van vijf euro als fooi aan de portier te geven; meer dan dat zou ongepast zijn. Zodoende wordt de portier ervan weerhouden om hoogmoedig te worden, zich rebels op te stellen, zijn taak te vergeten en opstandelingen die flinke fooien geven toegang tot het paleis te verlenen.

Voorwaar, stel met dit geheim in gedachten twee porties voor. De ene portie bestaat uit kaas, eieren en dergelijke, voedzame ingredienten ter waarde van twee euro. De andere portie bestaat uit de lekkerste baklava ter waarde van twintig euro. Voordat deze twee porties de mond ingaan, verschillen ze kwantitatief niet van elkaar; ze zijn gelijkwaardig. Nadat ze de slokdarm gepasseerd hebben, zijn ze evenzeer gelijkwaardig. Soms kan een stuk kaas van twee euro zelfs voedzamer zijn. Er is enkel een verschil van een halve minaat wat betreft de streling van het smaakvermogen. Men kan wel bedenken hoe zinloos en nadelig de verkwisting is om van twee euro geldbesteding over te stappen naar twintig euro omwille van een halve minuut.

Naast het feit dat de beheerder van het paleis slechts een cadeau van twee euro ontvangt, zal de portier opstandig worden omdat hij een negenmaal hogere fooi krijgt. Hij zal uistpraken doen als ''Ik ben de gezaghebber!'' Wie de hoogste fooi geeft en het grootste genot levert, zal hij binnenlaten. Zodoende zal hij opstand teweegbrengen, brand veroorzaken en er de oorzaak van zijn dat men uiteindelijk uitingen zal doen als ''Roep de dokter, zodat hij mijn verhitheid kan verkoelen en de brand van mijn koorts kan blussen.''

Voorwaar, bezuiniging en tevredenheid zijn gepaste houdingen ten opzichte van Goddelijke wijsheid; zij zorgen ervoor dat het smaakvermogen als portier blijft dienen en geven hem dienovereenkomstig fooi. Verkwisting daarentegen botst met die wijsheid. Deswege zal ze snel problemen opleveren, de maag in beroering brengen en de ware eetlust doen vergaan. Via een valse eetlust naar aanleiding van verscheidene etenswaren zal verkwisting voeding doen consumeren, waarna er een spijsverteringsstoornis ontstaat en ziektes worden teweeggebracht.

 


 

[Uit de Reeks van de Risale-i Nur - Het Traktaat over Bezuining, Bediuzzaman Said Nursi]

Read 8.652 times
In order to make a comment, please login or register
GERELATEERDE VRAGEN