Home | Vasten

In overleveringen wordt vermeld dat vasten een manier is om gehoed te worden tegen de duivel. Kunt u beschrijven op wat voor wijze het vasten de duivel kan weerhouden?


Yazdır
Antwoord: 

Het vasten is een belangrijke Godsdienstoefening. Op punt van het dienen als een schild of sluier (1)  jegens onzedelijkheid, zonden en een aantal bedrukkingen van het ego, bevat het vasten de bijzonderheid om de drangkracht tegen de duivel te versterken.

Omtrent dit onderwerp wordt er ook van onze profeet overgeleverd dat de handelingen van de duivel  beperkt worden tijdens de nacht van Qadr en hem niet wordt toegestaan om mensen te bestoken.(2)

Onze profeet verkondigt het volgende: “In de maand Ramadan worden de poorten van het paradijs geopend, de poorten van de hel gesloten en de duivels geketend.”   (3)

Uit de bovengenoemde overlevering begrijpen we dat de hardnekkige duivels geketend worden. Om deze reden schaden de duivels in de maand Ramadan de gelovigen minder. Het verrichte vasten, de gereciteerde koran, de verrichte supplicaties, de uitgevoerde Tarawih en dergelijke Soennah gebeden van de absolute meerderheid van de gelovigen tijdens de maand Ramadan is ook een duidelijk bewijs dat de duivels in die maand geketend zijn en de gelovigen minder dwarsbomen dan normaal.[1] Buhari, Savm, 2, 9
[2] Ahmed bin Hanbel, Müsned, V, 324.
[3] Buhari, Savm, 425; IV, 312; V, 411;

Share this